Den här tårtan må vara allt annat än en fröjd för ögat , men god är den ändå! Den ser inte riktigt ut som jag hade tänkt mig , men jag är inte den som är den , så jag tänker dela med mig av receptet ändå. Så här blir resultatet när human being inte låter allt svalna ordentligt. Jag har lärt mig en läxa (som att jag inte visste det redan..).
Jag är besatt av att göra tiramisú i alla möjliga old , drinking glass , tårta , cupcakes , ja vad som helst egentligen. Jag måste komma på fler idéer.
En liknande tårta gjorde jag för ett par år sedan men jag kände att jag ville återskapa och förbättra den. Jag vet inte om förbättringbiten gick så bra vad gäller utseendet , men smaken finns där helt klart.
Nog om tårtan nu.
Som ni säkert förstår av titeln till det här inlägget så jobbar jag only nu på min andra bok (det kräver dubbla utropstecken)!!
Det är så himla roligt och jag känner mig lyckligt lottad som har fått chansen att göra detta. Jag lämnar inwards manuset om två veckor så jag är nästan klar , men det återstår väldigt mycket jobb såklart.
En annan väldigt rolig nyhet är att min första bok Lomelinos tårtor ska översättas till holländska och finska! Den kommer finnas i butikerna någon gång nether våren 2013. Fantastiskt roligt! Jag håller fortfarande tummarna för en engelsk version också..
In English:
This cake may non locomote painting present perfect , but equally most of you lot likely know , life isn't perfect together with neither are cakes. It is de-licious though. This is definitely non how I wanted it to await , but howdy , I'm non 1 to deprive you lot of a delicious recipe. This is what you lot terminate upward amongst when you lot don't create got fourth dimension to allow everything cool. Lesson learned (like I didn't know that already.. hah).
I'm obsessed amongst everything Tiramisù flavored; cake , H2O ice cream , cupcakes , you lot yell it. I've made this cake before , variety of , but this fourth dimension I changed some things. I wanted to popular off on it uncomplicated together with arrive a flake smaller.
Ok , plenty nearly the cake now.
As you lot likely empathise from the championship of this postal service I'm working on my 2nd mass (that calls for double exclamation marks)!!
I'm thus excited together with I experience thus lucky to create got had this opportunity! Actually I'm handing inwards the manuscript inwards nearly 2 weeks thus I'm almost finished , but in that location is of course of written report thus much operate left.
In other tidings , my outset mass Lomelinos tårtor (or Lomelino's Cakes) , is going to locomote translated into Dutch together with Finnish! Yay! It volition locomote available for buy some fourth dimension during fountain 2013. Still keeping my fingers crossed for an English linguistic communication version!
Recept följer..
Recipe later on the jump..
Tiramisútårta
8-10 bitar
Hoppa inte över att låta fyllningen svalna (som jag gjorde , det började mörkna ute..) om du vill ha en finare tårta än min.
Notera att recepten på zabaglionekräm och kaffesirap är väldigt generösa! Jag fick endel över och gjorde dessutom två portioner tiramisú i glas där jag helt enkelt ersatte sockerkaksbottnen med ett par savoiardikex.
Sockerkaksbotten
iii ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk
l gram smör
iii dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
Kaffe- & marsalasirap
1 dl starkt kaffe
1/2 dl marsalavin
1/2 dl socker
Zabaglionekräm med mascarpone
iv äggulor
1/2 dl socker
1 dl marsalavin
1 förpackning mascarponeost (250 g)
2 dl grädde + 2 msk socker
Garnering
Kakao
Riven mjölkchoklad (cirka 100 gram)
Sockerkaksbotten
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla två formar som är cirka xv cm stor.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt den varma mjölkblandningen lite i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt vaniljextrakt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
3. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter. Känn med sticka att den är torr.
4. Låt bottnarna svalna xv minuter. Lossa kanten med en kniv och vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper. Låt svalna en stund. Dela båda bottnarna på mitten så att du får iv bottnar.
Kaffe- & marsalasirap
1. Brygg 1 1/2 dl starkt kaffe (endel avdunstar nether bryggningen så gör mer än receptet kräver) eller espresso.
2. Häll i en kastrull tillsammans med marsalavin och socker. Koka upp och låt sjuda 4-5 minuter. Häll i en skål och låt svalna.
Zabaglionekräm med mascarpone
1. Vispa äggulor och socker riktigt vitt och fluffigt , cirka five minuter. Ställ skålen över vattenbad. Vattnet ska sjuda. Häll i marsalavin.
2. Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna (vilket kan ta upp till 10 minuter). Var försiktig bara så att det inte är för varmt , då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna. Sila eventuellt blandningen för att få bort bitar av ägg. Ställ sedan inwards i kylen tills den är helt kall.
3. Mosa mascarponeosten med en sked så att den blir krämig och mjuk (vispa ej , då blir den lös).
4. Vispa grädde och 2 msk socker i en annan skål tills den är fast.
5. Blanda mascarponeosten med den vispade grädden och blanda sedan i zabaglionekrämen. Låt svalna 1-2 timmar i kylen.
Sätta ihop tårtan
1. Skeda några matskedar kaffesirap över varje botten (på den skurna sidan).
2. Lägg den första tårtbottnen på ett tårtfat och bred ut kräm över den.
3. Pudra kakao över.
4. Upprepa steg 2 och iii tills alla bottnar är använda.
5. Dekorera med riven choklad. Låt gärna stå en stund i kylskåp för att den ska bli mer stabil.
In English:
Tiramisú cake
8-10 slices
Please don't skip the cooling procedure (like I did , the low-cal exterior was fading..) if you lot desire your cake to await pretty.
Note that the java syrup together with zabaglione recipes give a rattling generous amount. I had some left overs later on assembling the cake , thus inwards improver I made 2 spectacles amongst tiramisù. I only replaced the sponge cake amongst a twosome of lady fingers.
Sponge cake
iii eggs
2 1/2 dl sugar
1 dl milk
l grams butter
iii dl all occupation flour
1 1/2 tsp baking pulverization
1 tsp vanilla extract
Coffee marsala syrup
1 dl potent java or espresso
1/2 dl marsala wine
1/2 dl sugar
Zabaglione amongst mascarpone
iv egg yolks
1/2 dl sugar
1 dl marsala wine
1 tup mascarpone cheese (250 g)
2 dl cream + 2 tbsp sugar
Garnish
Cocoa powder
Grated milk chocolate (about 100 gram)
Sponge cake
1. Preheat oven to 175°C (350 F). Butter together with flour 2 circular round down xv cm (6 inch) cake pans.
2. Whisk eggs together with saccharide until white together with fluffy. Heat the milk together with butter inwards a sauce pan until the butter has melted. Gradually add together the milk mixture to the batter. Mix the flour together with baking pulverization inwards some other bowl together with and then add together it to the batter. Divide the batter evenly betwixt the prepared pans.
3. Put the pans on the lower rack inwards the oven together with bake for nearly 30-35 minutes or until a toothpick comes out clean.
4. Let pans cool on a rack for xv minutes. Invert the cake onto parchment paper. Let cool for a piece together with and then cutting both cakes inwards the middle.
Coffee syrup
1. Make 1 1/2 dl potent java or espresso (the recipe calls for 1 dl but some H2O evaporates during the brewing procedure , thus brand to a greater extent than than you lot need).
2. Mix amongst marsala together with saccharide inwards a saucepan. Let boil for nearly 4-5 minutes. Pour into a bowl together with allow cool completely.
Mascarpone cream
1. Beat egg yolks together with saccharide until low-cal together with fluffy , nearly five minutes. Put the bowl over simmering H2O together with add together marsala wine.
2. Mix constantly until the mixture starts to thicken (this tin create got a piece , nearly 10 minutes). Be careful thus you lot don't brand scrambled eggs! Remove from oestrus together with allow cool. Strain the mixture to acquire rid of cooked egg bits. Put inwards refrigerator until completely cold.
3. Mash the mascarpone cheese inwards a carve upward bowl until soft together with creamy (do non whip , that volition ruin the texture)
4. In some other bowl , whip the cream together with 2 tbsp saccharide until soft peaks form.
5. Mix the mascarpone together with whipped cream together (by mitt , but don't overwork it). Add the mutual frigidness zabaglione. Put the bowl inwards the refrigerator for 1-2 hours.
Assembly
1. Spoon a few tablespoons of java syrup on each cake layer (on the cutting side).
2. Put the outset layer on a cake stand upward together with spread mascarpone cream on it.
3. Powder cocoa on top.
4. Repeat steps 2 & iii until all layers are used.
5. Garnish amongst grated chocolate. Let the cake stand upward inwards the refrigerator for a piece to arrive to a greater extent than stable.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar